Krajnji primjer poniznosti

Home | Jedno čudo svaki dan | Cudo | Krajnji primjer poniznosti

Vjerovatno ste upoznati sa pričom o Zakeju, čovjeku kojega su mrzili jer je oporezivao svoj narod puneći rimske džepove… i jer ih je potkradao puneći vlastiti (pogledajte Luka 19,1-10)

Pogledajmo što je Isus učinio kada ga je susreo:“Kad je Isus došao do tog mjesta, pogledao je prema gore i rekao Zakeju: ‘Siđi brzo, Zakeju! Danas ću biti tvoj gost.’” (stih 5)

Ovaj trenutak je nevjerovatan jer otkriva veličinu Očeve ljubavi za nas. Bog je, u Svojoj zadivljujućoj ljubavi, pogledao dolje na čovječanstvo i poslao je Svog jedinog Sina da nas spasi. Međutim, ova ljubav koji Bog osjeća za čovječanstvo ulazi u drugu dimenziju kada uzmemo u obzir da je Isus, koji je Sin Božji, podigao svoje oči da pogleda Zakeja.

Taj pogled kojim Bog gleda dolje sa neba je već ogroman čin ljubav, ali to da je Isus sebe ponizio do te točke da je morao podići pogled na jedno svoje stvorenje je istinska nebeska milost…

Ponekada se vi i ja popenjemo na stablo ponosa: smjestimo se tamo, sjedimo na tronu naših postignuća (koja su ponekad nepravedna, baš kao i ova od Zakeja koji je krao od svojih bližnjih)! Ipak, Isus, koji nas je ljubio beskrajnom ljubavi, ne stidi se podići svoj pogled prema nama da bi nam rekao s ljubavlju: “Siđi brzo jer danas ću biti tvoj gost.”

Isus poduzima prvi korak prema nama, pozivajući nas. Ali do nas je da li ćemo poduzeti sljedeći… sići s tog stable našeg ponosa i dozvoliti Mu da prebiva u nama i ostane u nama.

Biste li se željeli pomoliti sa mnom i pozvati Isusa u svoj život, ako to niste već napravili?

Gospode, hvala Ti za Tvoju ljubav danas. Otvaram Ti vrata svog srca i života. Pomozi mi da živim život koji Ti je ugodan. Svim svojim srcem želim biti u osobnom odnosu s Tobom. Hvala Ti, Isuse, što me danas dotičeš Svojom poniznošću. U Tvoje ime, amen.”

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )