Gdje je nada u nestabilnom svijetu?

Home | Blog | Gdje je nada u nestabilnom svijetu?

Photo by Rosie Kerr on Unsplash

Amanda Stephens 

Ušla sam u sobu za sastanke, otvorila laptop i ugledala naslove na portalima sa vijestima – još jedna masovna pucnjava. Ovo se dogodilo na mjestu koje mi je bilo poznato, mjestu gdje sam se lako mogla nalaziti.

Osjećala sam se preplašeno i ranjivo.

Uvijek ste samo jedan klik daleko od sljedećeg naslova. Čitamo izvještaje iz prve ruke o osobama koji su pretrpjeli društvenu nepravdu i gubitak zbog nepogoda. U glavi nam se vrti od drama koje se odigravaju na političkoj sceni. Preko društvenih mreža i raznih portala, koji su nam nadohvat ruke, imamo pristup doživljajima drugih ljudi – čak i onih koje ne poznajemo – na način koji čini da se osjećamo kako smo sve sami proživjeli.

Ali, kako da se nosim sa ovim osjećajem kada me preplave strah i anksioznost?

Postoji mnogo načina kako se nosimo sa teškim emocijama koje život iznese na površinu. Ponekad je od pomoći razgovarati s drugima – potvrditi svoje osjećaje i podsjetiti se da nismo sami. Ponekad bježimo negdje drugo: video igrice, filmovi, hrana, čak i tjelovježba.

U tim trenucima, moja vjera je ono što mi pruža najveću nadu kada se čini da se sve ruši. Doživjela sam iznenadan gubitak i razumijem da niko nije imun na bol i patnju u ovom svijetu. Međutim, pošto sam kršćanka imam čamac za spašavanje za koji se mogu uhvatiti kad krenem tonuti.

Znam da mogu imati nadu zato što vjerujem da je Bog još uvijek u kontroli.

Ovo nama možda nema smisla, ali mogu vjerovati da se Bog ne koleba. On je moje sidro, koje me veže za novu perspektivu i nadu u stvari koje ne vidim ali kojima mogu vjerovati.

Vjerujem da je On prisutan u svemu kroz šta prolazim. On je obećao da me nikada neće ostaviti niti zapustiti. Možda nemam kontrolu nad onim što se događa na ovom sivjetu, ali imam kontrolu nad time gdje tražim pomoć i nadu.


Sljedeći koraci:

Da li imate pitanje? Zapišite svoja pitanja o životu, pandemiji, i zašto bi Bog dopustio da se dogode loše stvari – i podijelite ih s nama, u povjerenju. Ako želite, neko vas može kontaktirati i razgovarati s vama.

Pošaljite poruku
Pošaljite poruku

Postavite pitanja

Zapišite svoja pitanja o životu, vjeri, Bogu itd. – i podijelite ih s nama, u povjerenju. Ako želite, neko vas može kontaktirati i razgovarati s vama.

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )