4 razloga zašto ne bi trebali ići u kladionicu

Home | Blog | 4 razloga zašto ne bi trebali ići u kladionicu

U našoj zemlji gdje god se okreneš naići ćeš na kladionicu. U stvari, BiH ima više kladionica nego ijedna druga zemlja u Evropi sa više od 3200 registrovanih uplatnih mjesta u 2018 godini. 

Kako je sportsko klađenje postalo tako dostupno, posao klađenja je veoma profitabilan. Premier – lanac kladionica je u 2017 godini bila četvrta najbogatija kompanija sa prihodom od 640 KM, većim od prihoda Konzuma ili BH Telekoma. Čak i djeca učestvuju u ovom biznisu – mnogi maloljetnici priznaju da se redovno klade sa novcem koji im daju roditelji.

Zasigrno se čini da su kladionice neizbježan dio života i kulture u BiH. Ali iako se čini da je ovo bezopasna zabava, postoji dosta razloga zašto odlazak u kladionicu ne bi trebao biti dio vašeg života. Ovdje ćemo navesti neke od njih.

Klađenje u kladionici je kockanje.

Jedan od razloga zašto se kladionica čini bezopasna je taj da pruža mogućnost klađenja sa malim iznosima. Kada gledamo filmove ili čitamo o kockanju obično razmišljamo o velikim iznosima novca. Ali kockanje je kockanje bez obzira na visinu uloga. 

Kockanje je zabranjeno u doslovno svakoj religiji. I Biblija i Kuran imaju dosta odlomaka i dobre razloge koji govore protiv kockanja. Kockanje otvara vrata stvarima koje nisu poželjene i koje uništavaju život, odnose i društvo u cjelini. 

Kockanje vas čini ovisnima. 

Čak i ako niste religiozni, još uvijek je istina da je kockanje aktivnost koja izaziva ovisnost. Nedavne studije su dokazale da kockanje izaziva u ljudima slčne reakcije kao upotrebe droga. Čak i povremeno kockanje donosi mogućnost pada u ovisnost – drugim riječima, uvijek postoji mogućnost da će kockar izgubiti sposobnost kontroliranja svojih odluka i ponašanja. 

Ovisnost uništava vaše financije.

Ovisnost otežava sposobnost osobe za donošenje odluka, posebno u području financija. U zemljama poput BiH, u kojima se većina ljudi muči spojiti kraj s krajem financijski, opasno se naći u takvoj situaciji. Ovisnici će dati svoj zadnji fening za zadovoljenje svoje ovisnosti,  bilo da je to gram heroina, bilo da je još jedna opklada. 

Ovisnost uništava obitelji. 

Navodi se da je najveći uzrok razvoda – čak više nego nevjera ili loša komunikacija – neslaganje u području financija. Ovisnosti, zato što stvaraju ogroman pritisak na financijsku situaciju obitelji, zasigurno postavljaju situaciju za razvod. Razvod nikada nije uljudan, posebno ako su i djeca uključena. U tim slučajevima, naši loši izbori često pogađaju one oko nas čak i više nego nas same. 

Ovisnost uništava društvo u cijelosti. 

Kladionice u BiH su u 2017.-oj zaradile preko 1,6 milijardi KM. Razmislite o tome – to je skoro 50 KM na svakog  muškarca, ženu i dijete u zemlji mjesečno potrošeno na kockanje. To je novac koji bi mogao biti upotrebljen za odjeću, račune, hranu ili posao za tisuće ljudi. A pošto u BiH kladionice ne ulaze u sistem PDV, zemlja prima jako malo poreza  – koji koristimo za izgradnju cesta, parkova i školskih ustanova. 

Tako, na prilično direktan način, klađenje u kladionicama doprinosti uništavanju društva. Čak i samo time što pijete kavu u kladionici doprinosite sistemu koji sve ljude čini siromašnijima, bez obzira da li su ovisnici, nezaposleni ili čak djeca.

Za one koji brinu za svoje obitelji, djecu, bližnje ili same sebe, kladionica nije dobro mjesto za biti. 


Postavite pitanja

Zapišite svoja pitanja o životu, vjeri, Bogu itd. – i podijelite ih s nama, u povjerenju. Ako želite, neko vas može kontaktirati i razgovarati s vama.

Više informacije o kockanju u BiH:

https://www.grude-online.info/djeca-se-masovno-kockaju/

http://ba.n1info.com/a83234/Vijesti/Vijesti/BiH-ima-najvise-kladionica-u-Evropi.html

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bih-na-kocki-kladionice-rade-bolje-od-telecoma-zeljezara-trgovackih-lanaca

http://ba.n1info.com/a83234/Vijesti/Vijesti/BiH-ima-najvise-kladionica-u-Evropi.html

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bih-na-kocki-kladionice-rade-bolje-od-telecoma-zeljezara-trgovackih-lanaca

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )