Komunicirati s djecom (“Odgajanje” Serija o roditeljstvu)

Home | Blog | Komunicirati s djecom (“Odgajanje” Serija o roditeljstvu)

AAAAARRRRRGGGHHH! Ne znam napisati većinu stvari koje moja kći izgovori kad je ljuta ili iznervirana. Naši razgovori su većinom jednosmjerni i nisu informativni. Ušla je u razdoblje djetinjstva koji ima mračnu stranu: 5 joj je godina.

Volim to razdoblje jer petogodišnjaci iznenada dobiju sposobnost da se raspravljaju koju nisu imali ranije. Ranije je njihovo ponašanje više bilo u vezi instikta i nagona; sada tu postoji elemenat komunikacije. A svi znamo da je komunikacija mnogo važnije nakon 5.

Ali kako komuniciramo, kad se čini da nam ništa neće reći?

Važnost razumijevanja

Bilo da sam na poslu ili kod kuće, uvijek je moja najveća potreba da me razumiju. To je nešto kako me Bog stvorio – želim da ljudi razumiju stvari koje im govorim i zašto im to govorim. Vjerujem da i sa djecom nije drugačije. Ona takođe žele da ih razumiju, ali često nisu u stanju jasno iskomunicirati svoje osjećaje.

Slušanje naspram govorenja

Prvi korak u razumijevanju je očigledan: slušanje. Razmišljam o komuniciranju s mojom kćerkom i uviđam kako uglavnom, kada razgovaramo, ja najviše govorim. Važno je, često tako mislim, da me čuje i uradi ono što želim da uradi. Ali šta ako bih malo preokrenuo stvari?

Postavljaj pitanja

Postavljanje pitanja je početak dobre konverzacije. Ovo je istina za odrasle, a može biti istina i za djecu. Znamo da su djeca manje predvidljiva od odraslih, ali nećemo ih nimalo bolje razumjeti ako ih ne slušamo i nećemo imati priliku da ih saslušamo ako nemaju razlog da pričaju. Dajte im razlog – postavljajte im pitanja.

Ponovite ono što čujete

Kao što sam spomenuo, djeca nisu uvijek u stanju komunicirati svoja razmišljanja. Jedan alat koji im može pomoći je umjeće ponavljanja stvari koje vam kažu. Ponekad je potrebno učiniti više od samog ponavljanja – ponekad im trebamo pomoći sastaviti riječi. Ali slušanje roditelja koji objašnjavaju njihove vlastite misli će im pomoći da postanu rječitiji i pomognu roditeljima da ih bolje razumiju.

Kako bismo upućivali, moramo razumjeti

Učitelj koji ne razumije svoje učenike neće biti uspješan. A što je još važnije, njegovi učenici neće biti uspješni. Zato je razumijevanje tako važno u umjetnosti roditeljskog odgajanja – bez razumijevanja, pojma nećemo imati kako upućivati našu djecu i naša djeca će loše biti pripremljena za svijet koji ih čeka.

“Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.” Izreke 22,6

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )