Šta me moj vrt naučio o postavljanju i ispunjavanju ciljeva

Home | Blog | Šta me moj vrt naučio o postavljanju i ispunjavanju ciljeva

Nemam ono što u engleskom jeziku nazivaju ‘zeleni palac’ (green thumb), a što znači da si dobar s biljkama. Da vam dočaram koliko sam loša, svojevremeno sam ubila nekoliko kaktusa. Voljela bih imati slasne zelene biljke i biti okružena šarenim cvijećem, ali bih voljela i da neko drugi obavlja sav posao.

Međutim, nedavno sam odlučila da bih voljela na balkonu posaditi neke začinske biljke. Stoga sam otišla u Sjemenarnu i kupila plastične saksije, žičane držače za saksije za balkon, zemlju i sjemenje. Bez puno čitanja upustava na vrećici sa sjemenjem, ubacila sam zemlju u saksije, usula malo sjemenki, pokrila ih sa još zemlje i malo zalila vodom. Stavila sam ih na balkon koji je izjutra okupan suncem i nadala se najboljem.

I gle, nakon oko jedne sedmice zalijevanja i provjeravanja, ugledala sam kako se malo zelenilo probija iz smeđeg tla. Moje male sjemenke su počele rasti! I ako tako nastavi, uskoro ću imati svježe začine za stavljanje u moje ljetne specijalitete (već sam mogla omirisati i okusiti bosiljak, origano, korijander i ljute papričice).

Često, baš kao i sa mojim malim sjemenkama, treba uložiti neki trud da bi došlo do rasta.

Nedavno sam slušala predavanje o planiranju i postavljanju ciljeva. Profesor nas je ohrabrio da postavimo neke ciljeve za naš posao (u mom slučaju službu u crkvi) ali i osobne ciljeve. Govorio je o važnosti postavljanja ciljeva, jer ako nemamo ciljeve možemo ‘zaglaviti’ na istom mjestu i nikada se ne pomaknuti naprijed. Evo male turneje kroz proces…

Utvrdite potrebu.

Ta bi potreba trebala biti specifična.

[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]
Moja potreba: Želim svježe začinske biljke kako bi moja ljetna jela bila ukusna.
[/ba-box]

Odaberite svrhu.

Zatim trebam svrhu. Šta ću uraditi s ovom potrebom?

[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]
Moja svrha: Posadit ću začinske biljke na mom balkonu[/ba-box]

Nabrojajte neke miljokaze.

Sljedeći korak je nešto o čemu nikada ranije nisam razmišljala. Trebamo nabrojati neke miljokaze. Nešto iz moje prošlosti što mi može pomoći sada. Nešto što me ohrabruje i daje mi nadu za ostvarenje cilja.
[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]Moji miljokazi: Unatoč mojim neuspjesima sa biljkama, sjećam se da sam rijetko, ali uspješno pomagala uzgoju nekih biljaka.[/ba-box]

Provjerite resursi

Zatim trebam provjeriti koji su mi resursi. Kakva vrsta pomoći mi je na raspolaganju?

[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]Moji resursi: Poznajem ljude koji znaju s biljkama. Na internetu i u knjigama ima dosta informacija o uzgoju biljaka.
[/ba-box]

Prepoznajte prepreke

Ovo je nešto o čemu ne volimo razmišljati, ali da bismo dosegli naše ciljeve moramo: to su prepreke. Koje su neke stvari koje mi se mogu naći na putu i spriječiti me da dosegnem svoje ciljeve.

[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]Moje prepreke: Nedostatak znanja o uzgoju biljaka. Mjesec dana ću biti odsutna na kampu. Ko će se brinuti za moje biljke? Mostarska vrućina itd.[/ba-box]

Napravite neke korake ili manje ciljeve

Naravno, trebamo imati neke korake ili manje ciljeve kako bi dosegli svoje velike ciljeve ili snove. Ovi ciljevi bi trebali biti specifični, mjerljivi, dostižni, realni i da imaju neki vremenski rok.

[ba-box background=”#c1e3f1″ border=”#afe0ee” textcolor=”#515151″]Moji ciljevi:

  • Nabaviti materijal koji mi je potreban za uzgoj biljaka (zemlja, sjeme, saksije itd). Već sam ovo prekrižila sa liste :).
  • Svakodnevno provjeravati moje biljke i ispuniti njihove potrebe. Imaju li dovoljno vode, jesu previše na suncu itd. Treba li veća saksija ili slično?
  • Pobrinuti se za biljke kad nisam kod kuće. Nazvati nekoga za koga znam da voli biljke bar sedmicu prije ljtnog kampa.
  • Naći neke recepte koji koriste svježe začinske biljke. Pogledati na internetu, u kuharicama ili pitati prijatelje koji vole kuhati.
  • Uživati u mojim svježim biljkama i jelima koje pravim s njima :).

[/ba-box]

Dok učim uzgajati biljke, učim i planirati i postavljati ciljeve. To nije nešto za šta sam prirodno nadarena, ali sam entuzijastična zbog procesa. Ne znam koji su vaši snovi ili ciljevi, ili u kojem području biste voljeli rasti. Možda biste željeli naučiti novi jezik, ili imati bolje odnose sa svojim partnerom, kontrolirati svoju ljutnju ili uštediti novac za novo auto. Što god da je, nadam se da će vam ovi koraci pomoći rasti i da ćete biti oduševljeni novim rastom koji vidite.

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )