Kako odlučujem šta je dobro iskorištavanje vremena?

Home | Blog | Kako odlučujem šta je dobro iskorištavanje vremena?

Vrijeme je dar od Boga. Dan nam je tako da možemo živjeti, rasti, tražiti značaj i graditi odnose. Jednom kada dan prođe, ne može se povratiti. Pa kako onda najbolje iskorištavamo naše dane?

Općenito je teško zakoračiti unatrag i procijeniti kako koristimo vrijeme koje nam je dano. Dok svi žele dobro koristiti svoje vrijeme, nekolicina se ističe primjerom dobrog upravljanja vremenom.

Jedna perspektiva koja nam pomaže shvatiti upravljanje vremenom je presjek dvije teme – Hitno i važno.

Hitno i važno

Možemo razmišljati o “hitnom” kao o malom lajavom psiću. Teško je da takvom psu ne poklonite pažnju. Grasan je, zahtjevan i napadan. Mali lajavi psi su naučili da mogu privući pažnju osobe svojim kreštavim lavežom i brzim pokretima. Život je pun takvih pasa. Svaki dan susrećemo se sa porukama koje zahtijevaju našu pažnju. Ako nas takve poruke upozoravaju na nešto što je uistinu važno, onda su od velike pomoći. Ako ne, nazivamo ih napasnicima, kao male pse koji nikako neće da se utišaju.

“Važno” se veoma razlikuje od hitnog. “Važno” glasno ne zahtijeva ništa. Mi određujemo što je važno na osnovu naših vrijednosti.

Ponekada se hitno i važno presretnu,, nekada dolaze zajedno. Mudra osoba prepoznaje razliku između ovih kombinacija. Kada uvidite razliku, možete donijeti odluke koje pokazuju mudrost.

Razmišljanje o 4 kvadranta hitnosti i važnosti

1. Kritične aktivnosti (hitno i važno): Ako je nešto i hitno i važno, onda stvarno trebate na to obratiti pažnju. Ako je član obitelji veoma bolestan i treba medicinsku njegu, ovo biste s pravom ocijenili kao važno i hitno. Mudra osoba bi promijenila svoj raspored kako bi se pobrinula za ovu kritičnu potrebu.

2. Važni ciljevi (Nije hitno i važno): Često su naši dugotrajni ciljevi uistinu važni, ali ništa ne zahtjeva da idemo prema njima. Ne moramo štediti novac kako bismo kupili stan. Rijetko će netko zahtijevati od nas da razvijamo svoje vještine. Nedostatak hitnosti ne podrazumijeva da ove aktivnosti možemo ignorirati. Nažalost, ovaj kvadrant obično biva najviše zanemaren.

3. Prekidi (Hitno i nije važno): Hitnost zahtijeva pažnju. Ta pažnja se može pružiti stvarima koje nisu veoma važne. Mnogim studentima se savjetuje da isključe svoju Facebook stranicu ili Skype dok uče, pošto instant poruke lako odvuku pažnju od većih prioriteta. Hitne, nevažne stvari obično uzmu mnogo više vremena nego možemo zamisliti.

4. Ometanja (Nije važno i nije hitno): Ako nije važno i nije hitno možda na to ne biste trebali trošiti svoje vrijeme ni energiju. U redu je ako ne znate sve detalje najnovijeg skandala o slavnoj osobi. Dok ove stvari mogu biti veoma zanimljive, obično nisu ni važne niti hitne za prosječnu osobu.

Kako trošite svoje vrijeme?

Odvojite par trenutaka kako biste pogledali svoj raspored za prošli tjedan. U kojem kvadrantu ste proveli najviše vremena? Postoje li neke promjene ili poboljšanja koje biste trebali napraviti kako bi upotreba vašeg vremena odražavala vaše životne prioritete?

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )