Kako častiti mamu i tatu tokom praznika

30.11.2017 | Kategorije: ,

Jedan mladić je napisao pismo lokalnim novinama za kolumnu savjeta. Pitao je: “Kako da imam dobar odnos sa ocem, kada se njegova vjerovanja i mišljenja čini se svakim danom sve više i više razlikuju od mojih?”

Kolumnist je ovako odgovorio: “U svemu kako si opisao svog oca, nikada nisi odvojio njega od njegovih vjerovanja i mišljenja. Šta misliš kako on gleda na tebe kada si došao u njegov svijet? Je li rekao ‘kako da imam odnos s njim, kad on ne razumije ništa o meni?’ A opet, nekako se brinuo za tebe i odgojio te. Ja bih te izazvao da pokušaš i razmisliš da se brineš za svog oca na način kako se i on brinuo za tebe. Jednostavno to učini. Ne moraš se slagati s nekim kako bi imao dobar odnos s tom osobom.”

Praznici su posebni jer daju priliku da provedemo vrijeme sa obitelji. Ali to ih često čini i teškima. Otići kući i provesti vrijeme s roditeljima može ponovo uzburkati stara neslaganja, uspomene i razgovore koji nam nisu ugodni. Ali baš kao što je kolumnist napisao u odgovoru ovom mladiću, vrijeme s roditeljima ne treba biti teško – možemo činiti stvari koje će otkupiti vrijeme i dati nam priliku da ovaj put imamo bolje odnose i bolje iskustvo.

Potrudi se da ih razumiješ

Često idemo kroz život a da i ne primjećujemo kako se svijet oko nas mijenja. Ako bismo odvojili vremena da razmislimo o našim roditeljima i koliko je vremena prošlo od kako su oni bili djeca, uvidjet ćemo da su odrasli u mnogo različitijem svijetu od našeg.

Ako biste mogli razumjeti kako su vaši roditelji odgojeni, bi li vam to pomoglo da razumijete zašto se ponašaju onako kako se ponašaju? Promatrajte vaše roditelje, razgovarajte s njima, postavite im pitanja. Čak iako se čini da ne žele govoriti, mnogo je načina na koje možemo naučiti šta ih je učinilo ljudima koji su postali.

Reci im o svojim velikim odlukama

Kao odrasli, više ne moramo slijediti vodstvo naših roditelja u velikim odlukama, ali roditelji uvijek žele znati što se događa s njihovom djecom. Svako se osjeća počašćen i cijenjen kada ga pitaju za savjet, i naši roditelji nisu izuzetak. Možda ovo nije prikladno za svaku odluku, to je odličan način za premostiti jaz među generacijama.

Provedi vrijeme s njima

Možda nije neophodno živjeti s njima, ali je provoditi vrijeme s našim roditeljima neophodno ako želimo imati značajan odnos. Jedan od načina kako komuniciramo roditeljima da su nam važni je tako što provodimo vrijeme s njima – razgovaramo s njima, slušamo ih i pozivamo da rade stvari s nama. Može to biti teško, ali će se isplatiti malo preurediti svoj život tako da možemo činiti nešto zabavno s roditeljima.
Sve u svemu, važno je da častimo naše roditelje. Možda ne trebamo uvijek njihovu dozvolu ili savjet za neke stvari, ali još uvijek mogu igrati važnu ulogu u našim životima i životima naše djece. Ako im pokažemo da ih cijenimo, požet ćemo nagradu u svojim obiteljima za budućnost.

“Poštuj oca i majku” Efežanima 6,2