Bog koristi maleno da učini veličanstveno

Home | Blog | Bog koristi maleno da učini veličanstveno

Zamisli da nikada nisi čuo božićnu priču i netko ti kaže da će ti ispričati istinitu priča o rođenju obećanog Kralja – koji se zove “Bog s nama” i “Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.” Gdje bi očekivao da se priča odigrala? Šta bi očekivao, tko bi bio prisutan na rođenju? Kakva bi, po tvom očekivanju, javna reakcija pratila događaj?

Jedan od divnih aspekata Isusove priče je taj, kako nas iznenađuje. Kroz ovu istinitu priču o Isosovom rođenju, vidimo da Bog koristi maleno da postigne veličanstveno.

Čitaj Bibliju u jednoj godini!

Prijavite se na e-mail listu i mi ćemo vam poslati sedmični raspored za čitanje Biblije!
[yikes-mailchimp form=”1″ submit=”Prijavite se!”]

Pastiri umjesto Kralja

Luka nam govori o anđelima koji se spuštaju da objave Isusovo rođenje. Ova činjenica i nije iznenađujuća. Božji vlastiti sin je rođen na zemlji, zar ne bi anđeli trebali da se pridruže proslavi? Iznenađuje, međutim, kome su se anđeli objavili. Nisu se pokazali na kraljevskom dvoru (u stvari, Herod, kralj, je za ovo rođenje čuo od posjetitelja, mudraca, tek kasnije),  nego na poljima izvan Betlehema. Rođenje Kralja kraljeva i Gospodara gospodara je objavljeno ubogim pastirima koji su noću čuvali svoja stada. Zašto? Zato što Isusovo rođenje nije samo poseban događaj za kraljevske obitelji, nego “radosna vijest o velikom veselju za sav narod.” (Luka 2,10)

Jasle umjesto palače

Kada su mudraci, u potrazi za novorođenim kraljem, stigli u Palestinu, prvo su otišli u glavni grad, Jeruzalem, i u kraljevsku palaču. Gdje bi drugo, mislili su, kralj mogao biti rođen, osim u palači? Ali, tražili su na pogrešnu mjestu. Sin Božji, onaj koji je stvorio Univerzum i koji je po nebu rasporedio zvjezde, rodio se u štali među životinjama, i bio je položen u jasle. Isus nije napustio svoj dom na nebu, kako bi samo hodao među bogatima i moćnima. On je došao donijeti nadu u prezrena mjesta, male gradiće koji su često zaboravljani.

Bog i novac.

Ljudi se često pitaju da li je novac dobra ili loša stvar. Bog ima puno da kaže o tome.
wealth

Saznaj više

Tiho štovanje umjesto javnih parada

Anđeli su priredili koncert za pastire, ali ostatak Izraela je bio u tišini. Nije bilo parada, niti proslava ni vatrometa, koje obično prate rođenje kralja. Najveći događaj u povijesti se zbio u tišini daleko od svjetske pažnje. “A Marija je pamtila sve te događaje i razmišljala o njima u srcu svome.” (Luka 2,19) Marija i Josip, pastiri, mudraci, svi su u tihom štovanju prišli Isusu. Znali su da svjedoče prekretnici povijesti i to je učinilo da daju slavu Bogu.

“Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta, izabra Bog da posrami jake; što je neplemenito i prezira vrijedno u očima svijeta – i čak ono čega nema – izabra Bog da uništi ono što jest, da se ni jedan čovjek ne može ponositi pred Bogom.” (1.Korinćanima 1,27-29)

Neka nas ponovno iznenadi Bog koji koristi maleno da učini veličanstveno. Ispunimo, poput pastira i mudraca, svoja srca štovanjem Kralja koji je ležao u jaslama, Djeteta rođenog da oslobodi svijet.

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )