Bog ispunjava svoja obećanja

Home | Blog | Bog ispunjava svoja obećanja

Neki ljudi misle da je Biblija poput liste ‘čini’ i ‘nemoj’, knjiga Svetih pravila. Ovu reputaciju, čini se, posebno ima Stari Zavjet. Međutim, Božić nas podsjeća da Biblija nije knjiga pravila, nego knjiga obećanja. A Bog uvijek ispunjava svoja obećanja.

Mnoge priče počinju rođenjem glavnog junaka, ali Biblija je u ovom slučaju, drugačija. Kada je Marija rodila Isusa u malom gradiću Betlehemu, to nije bio početak priče, nego prekretnica u priči. To je ono što nam pisac Evanđelja, Luka, pokušava prenijeti u svom prepričavanju priče o Isusovom rođenju. Uspijeva u tome tako što zapisuje pjesme nekih ključnih likova.

Marijina pjesma

Marijina pjesma je poznata po svojim prvim riječima, odakle je i dobila ime “Magnificat” (lat. veličati) “Veliča duša moja Gospodina” Luka 1,46. Kako bilo, ipak njene završne riječi najdirektnije ukazuju na Božje obećanje koje je ispunjeno u njenom djetetu. Govoreći o Bogu, ona kaže:

[ba-quote]

“Priskoči u pomoć Izraelu, sluzi svome,
sjećajući se milosrđa –
kao što obeća ocima našim –
u prilog Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.”
(Luka 1,54.55)

[/ba-quote]

Marija je vidjela Isusovo rođenje kao ispunjenje Božjeg obećanja datog dva milenijuma ranije – da će blagosloviti Abrahama i njegovo potomstvo (Postanak 12) Zamislite radost koju biste doživjeli kada se ispuni obećanje staro 2000 godina. Nije čudo da je zapjevala!

Zaharijina pjesma

Zaharija, otac Isusovog rođaka Ivana Krstitelja je takođe zapjevao kada se Isus rodio. Njegove riječi ne ukazuju samo na Abrahama nego na jedan drugi aspekt obećanja.

[ba-quote]

“Neka je hvaljen Gospodin, Bog Izraelov,
jer se udostoja da otkupi narod svoj
i da nam podigne silna Spasitelja
među potomstvom Davida, sluge svoga,
kao što obeća od davnine na usta proroka svojih svetih. . .
da učini milosrđe koje obeća ocima našim
i da se sjeti svetoga Zavjeta svoga,
zakletve kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu. . .”
(Luka 1,68-73)

[/ba-quote]

Slanjem Isusa, Bog ne samo da je ispunio svoje obećanje Abrahamu, nego je ispunio i obećanje dato Davidu. Kada je David bio izraelski kralj, oko 1000 godina prije Isusovog rođenja, Bog je obećao da će njegov potomak zauvijek biti na izraelskom tronu. Izaija, jedan od proroka iz davnine koje spominje Zaharija, potvrđuje ovo obećanje, 700 godina prije Zaharijine pjesme:

[ba-quote]

“Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo:
na plećima mu je vlast.

Ime mu je:
Savjetnik divni,
Bog silni,
Otac vječni,
Knez mironosni.

Nadaleko vlast će mu se sterat,
i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim,
nad kraljevstvom njegovim:
učvrstiti će ga i utvrditi u pravu i pravednosti..”
(Izaija 9,5.6)

[/ba-quote]

Božje obećanje Davidu se ispunilo. Kralj je rođen i položen u jasle.

Anđeoska pjesma

Vidite, Biblija nije knjiga pravila. To je priča o Božjem obećnju svom narodu i o tome koliko dugo ide da ispuni to obećanje. Kada vidimo obećanja data Abrahamu i Davidu, tada razumijemo zašto je Isusovo rođenje mnogo više od prilike za razmjenjivanje darova i objedovanje s obitelji. Isusovo rođenje je krajnji dokaz da Bog ispunjava svoja obećanja. Zato su anđeli rekli pastirima: “Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.” To je razlog zašto su zapjevali:
[ba-quote]

“Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koje ljubi!”
[/ba-quote]

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )