Zašto možemo poštovati sve ljude

Home | Blog | Zašto možemo poštovati sve ljude

Unicode

Javnim iskazivanjem ljubaznosti i poštovanja, kršćani širom Jeruzalema organiziraju iftarske večere zajedno sa svojim muslimanskim prijateljima i susjedima. Ova praksa dovodi zajedno vjernike dvije religije tokom ovog najsvetijeg mjeseca za muslimane. (Aljazeera.net)

Religiozne vođe u svetom gradu kažu da je ovo gesta bratske ljubavi i poštovanja i ključni element borbe protiv rasizma i fanatizma. U istom stilu takođe organiziraju muslimansko-kršćanske sastanke tokom kršćanskih i drugih vjerskih praznika.

Je li moguće uzajamno poštovanje?

Mnogi vjeruju da biblijsko učenje dovodi kršćane nasuprot muslimanima. Ali iako dvije grupe imaju očiglednih razlika u svojoj vjeri u Boga, Biblija jasno poziva sve kršćane da se sa velikim poštivanjem odnose prema muslimanima. Ova tema Biblije je vidljiva na mnogo mjesta:

  • Obećanje Abrahamu. U Postanku, Bog počinje svoje otkupljujuće djelo dajući čuveno obećanje Abrahamu. Bog je rekao: “Budući da si poslušao moju zapovijed, svi će se narodi zemlje blagoslivljati tvojim potomstvom.” (Postanak 22,18)
  • Babilonska okupacija. Stotinama godina kasnije, kada su Abrahamovi potomci odvedeni u zarobljeništvo u strani grad Babilon, Bog je poslao proroka Jeremiju da ih opomene. Rekao je: “Ištite mir zemlji u koju vas izagnah, …” (Jeremija 29,7)
  • Rimsko progonstvo. Stoljećima nakon Jeremije, Petar je pisao kršćanima rasutim po rimskom carstvu, od kojih su mnogi trpili ozbiljno progonstvo. Rekao je: “Vladajte se lijepo među poganima da bi u onome u čemu vas sada kleveću kao zločine, zbog vaših dobrih djela, kad ih promatraju, pomno hvalili Boga…” (1. Petrova 2,12)

U svom obećanju Abrahamu, Bog ne samo da je želio blagosloviti svoj narod, nego i blagosloviti cijeli svijet kroz njih. I jasno je rekao da će ovaj blagoslov biti rezultat poslušnosti Božjeg zakona. Ponovno, u Babilonu i u Rimskom svijetu, vidimo da poslušnost Bogu zahtjeva od njegovog naroda da traže dobrobit onih oko njih.

U našem grešnom svijetu, očigledno je da su mnogi kršćani učinili razne prerverzne stvari u ime kršćanstva. Ali Božja poruka u Bibliji ne opravdava te stvari. Jednako kao što je Isus podnio veliku patnju kako bi donio blagoslov svim ljudima na Zemlji, Bog poziva svoje sljedbenike da zanemare svoje statuse i privilegije u korist blagoslova svih ljudi oko njih.

Božji plan otkupljenja


Saznaj više o Božjem planu otkupljenja »

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )