Šta da radimo s brigama

Home | Blog | Šta da radimo s brigama

brigamaNa kraju svakog mjeseca dolazii vrijeme za brigu. U stvari, da budem precizna, meni je to vrijeme na početku mjeseca. Vidite, tad dolaze računi za električno, kablovsku, vodu i smeće, a davno sam primila plaću prošlog mjeseca. Računi su na stolu, gledam ih i razmišljam: “Nadam se da ću dobiti plaću na vrijeme.” Deda stalno pita je li isplaćena mirovina. Pretpostavljam da i on gleda svoje račune.

Zapanjujuća je stvar da što duže brinem oko toga kako naći novac da platim sve te račune…ništa se ne mijenja! Brojevi na računima se ne smanjuju, i u stvari jedina stvar koja se mijenja je moj tlak koji nekontrolirano raste kad ih god pogledam.

Briga je nešto što svi radimo, to je dio odrastanja i odgovornosti. Ali briga uistinu nije od pomoći.

Jednog dana, dok je Isus razgovarao sa grupom svojih sljedbenika upitao ih je: “Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan sat?” (Matej 6,27) To je dobro pitanje –  brinem se zbog mnogih stvari, a ne postajem nimalo mlađa. U stvari briga i učinak koji ona ima na moj krvni tlak vjerovatno umanjuju dužinu mog života.

Neke stvari su jednostavno izvan moje kontrole i trebam naći načina da se pomirim s tim. Trebam naći nešto konstruktivnije i produktivnije na što bih se usredotočila. Trebam ići naprijed. Ali ne mogu samo ignorirati račune, jer će se, ako to činim, oni samo pojaviti u obliku opomena i plavih kuverta.

Druge stvari o kojima brinem su: kako izgledam, šta drugi ljudi misle o meni, pitanja koja ti postavlja, svaki put kad sjedneš s njom, tetka iz drugog grada koja čini se nema ni o čemu drugom da priča osim da te ispituje o tvom “napretku” u životu, braku, djeci itd. Kako mogu ostaviti brige o svim tim stvarima i zaokupiti se stvarnim življenjem života?

Isus nastavlja i daje neke odgovore. On kaže: “I zašto se tjeskobno brinete zbog odijela? Pogledajte kako cvijeće u polju raste. Ono se ne trudi niti radi. Pa ipak se ni Solomon u svoj raskoši svojoj nije odjenuo kao jedan od njih. Ako tako Bog odijeva poljsku travu u polju, koja je danas ovdje, a već sutra se baca u vatru, koliko će radije odjenuti vas – vas malovjerne?” (Matej 6,28-30).

Vidite, ne moram se ubiti brigom o tome šta ću jesti, piti ili nositi ili gdje ću živjeti ili kako ću to platiti, jer Bog brine za te stvari. To je možda ponekad teško uvidjeti, što ne znači da to nije istina..

 Kada mislimo o Bogu često mislimo o nekome ko je zauzet drugim stvarima, nekome ko je previše važan i nema vremena za nas. U stvari, to je daleko od istine. Da, on jeste velik, da, on je važan i da, Bog ima puno stvari u ovom svijetu o kojima brine i u vezi kojih želi nešto poduzeti. Ali zapamti, jedna od tih stvari si ti. Baš zato što je on tako velik, može da se brine o stvarima koje koje nas zabrinjavaju i da pazi na nas na takav način da smo još uvijek ovdje i živimo..

Možda nećemo živjeti život pun luksuza i obilja ali smo preživili do sada. Bog brine za naše brige. Stoga, sljedeći put kad vidiš gomilu neplaćenih računa ili pogledaš u ogledalo i ne sviđa ti se što vidiš ili kad dođe bilo što drugo što te zabrinjava, pauziraj deset sekundi. Malim glasom u glavi, reci Bogu u vezi čega se brineš jer je njemu stalo do toga jednako kao i tebi.

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )