Bog i siromašan čovjek

Home | Blog | Bog i siromašan čovjek

“Duh Gospodnji… me pomazao da navijestim radosnu vijest siromasima.” (Luka 4:18)

luis_vuitton_beggar


Vozim Bulevarom i zatvaram prozor kada dječak prilazi da pita može li oprati moju šoferšajbu. Izbjegavam susret očima kada prolazim pored prosjaka na Ferhadiji. Svi imamo prirodnu sklonost da se distanciramo od onih jako siromašnih. Ako dajemo,nikad ne dajemo puno.  Ako razgovaramo s njima, nikad ne razgovaramo dugo. Trebali bismo im pokazati suosjećanje ali mi nismo poput njih, tako razmišljamo. Ono što mi imamo smo napornim radom zaradili.

Isus zahtijeva da razumijemo siromahe.

Obično gledamo na siromašne i vidimo ljude koji su donijeli loše odluke. I obično kada gledamo na sebe pokušavamo opravdati sve naše odluke, jer znamo koje su nam bile namjere. Prema Isusu, to je problem.

Problem je da, prema Bogu, siromašni nisu siromašni samo zbog svojih loših odluka. Glavni razlog siromaštva je slomljeni svijet. Slomljenost je ušla u svijet kao rezultat grijeha i narušila mir i sklad koji je Bog osmislio.

Siromašni su posebno ranjivi na prokletsvo grijeha, jer nisu samo izloženi vlastitom grijehu – oni su takođe posebno ranjivi na posljedice grijeha oko njih.

  • Bogati žive u stanovima u kojim čuvaju svoje vrijednosti
  • Bogati obrazuju svoju djecu
  • Bogate slušaju i oni uživaju poštovanje u društvu

Međutim…

  • Siromašni žive na ulici ili na nesigurnim mjestima, gdje im dragocjenosti često bivaju ukradene
  • Siromašni tjeraju djecu da rade jer ih ne mogu financijski uzdržavati, čime ih odrđuju za siromaštvo u budućnosti
  • Siromašni su omraženi i na marginama društva

[ba-box background=”#efefef” border=”#294d87″ textcolor=”#393c44″]

BOGiTI.net kurs: “Više o Isusu”

Ovaj online  kurs “Više o Isusu” otkriva više o tome ko je Isus. Međutim, ono što je posebno značajno, koje značenje on i dalje ima danas za svijet. A i za vas osobno.

Saznaj više i prijavi se na kurs Više o Isusu.

[ba-button link=”https://bih.codex.training/vise-o-isusu” color=”blue” target=”blank”]Prijavi se![/ba-button][/ba-box]

Kad bismo gledali siromahe onako kako ih Isus vidi, naše bi oči bile otvorene i vidjeli bismo da oni nisu samo ljudi koji su zaslužili kako žive, nego bismo ih gledali kao ljude koji podnose nezaslužene posljedice grijeha.

Isus zahtijeva da postanemo siromasi

Kada Isus kaže “blagoslovljeni siromasi”, on ne govori samo da je Bog zabrinut za one koji su materijalno siromašni. On takođe govori da bismo, kad bismo stvarno razumjeli njegovu poruku, vidjeli kako smo i mi takođe siromašni – jednako siromašni kao onaj prosjak koji tetura ulicom.

Božja riječ kaže: “Svi su sagriješili i lišeni su slave Božje.” On izjavljuje da ni mi, baš poput prosjaka, ne posjedujemo ništa što je dragocjeno, što je vrijedno poštovanja. Zbog iskvarenosti koja je u nama, nemamo mogućnosti za zaštitimo ništa što posjedujemo, čak su i naša najbolja djela poput prljavih haljina pred Božjom svetosti.

Oni koji vole religiju ovo ne vide – oni obavljaju svoja religiozna djela jer vjeruju da će ih Bog počastiti zbog njihove dobrote. Ali Isusova poruka nije religija. Isus kaže da Bog nikome ništa ne duguje bez obzira kolika bila njihova religiozna pobožnost.

Da bismo razumjeli Isusovu poruku, moramo uvidjeti kako nikada ne zslužujemo Božju naklonost, čak i kad mislimo da smo dobri. Čak i djelima koje činimo iz religiozne revnosti činimo ne bi li ispalo kao da nam Bog nešto duguje radi njih.

Isus zahtijeva da vidimo da je on postao siromašan

Jednom kad vidimo svoje stvarno stanje, ostavljeni smo bez resursa. Zaslužujemo kaznu zbog iskvarenostii grijehom. I to je mjesto gdje Isus ubacuje sebe u priču.

Isus, Kralj kraljeva, najveći “bogataš”, stvoritelj svemira je postao radi nas siromahom.

Rođen je u štali,

postao izbjeglica kao dijete,

objedovao zadnji obrok u posuđenoj sobi i

sahranjen u posuđenom grobu.

Umro je gol; čak su i njegovu odjeću – koju nije posjedovao – vojnici uzeli od njega.

Sva su mu prava bila oduzeta i javno je pogubljen iako nije bio kriv ni za kakav zločin. Čak mu je i nedužnost oduzeta od strane pokvarenih i silnika.

On koji je zaslužio slavu i moć je bio žrtva zbog naših grijeha. Ali njegovo uskrsnuće je preokrenulo prokleststvo grijeha i načinilo put da nam bude oprošteno kroz vjeru u njega.
Isusovo uskrsnuće znači da su siromašni bogati.

Svojim uskrsnućem, Isus je pobijedio pokvarenost, smrt i grijeh i po njemu nema više osude za one koji u njega povjeruju. Oni koji razumiju njegovu poruku ne mogu više odbacivati i prezirati siromašne, jer razumiju da su i oni sami siromašni. Umjesto odvajanja, dolazi do solidarnosti. Umjesto razočaranosti, sažaljenje.

I zbog Isusove pobjede, svi koji vjeruju u njega su sada pobjednici. Isusova poruka se sastoji u tome da je jedini istinski bogataš dao sve što je imao, i postao poput nas tako da bismo mogli biti poput njega.

[ba-box background=”#efefef” border=”#294d87″ textcolor=”#393c44″]

BOGiTI.net kurs: “Više o Isusu”

Ovaj online  kurs “Više o Isusu” otkriva više o tome ko je Isus. Međutim, ono što je posebno značajno, koje značenje on i dalje ima danas za svijet. A i za vas osobno.

Saznaj više i prijavi se na kurs Više o Isusu.

[ba-button link=”https://bih.codex.training/vise-o-isusu” color=”blue” target=”blank”]Prijavi se![/ba-button][/ba-box]

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.