Dobro zaliven vrt

Home | Blog | Dobro zaliven vrt

Proljeće je stiglo i s njim sezona sadnje, obrezivanja i žetve. Šta možemo naučiti iz metafore za naš život – vrt koji treba dobro zalijevati i brinuti o njemu?

well watered garden
Jahve će te vodit’ bez prestanka,

sitit će te u sušnim krajevima.

On će krijepit’ kosti tvoje

i bit ćeš kao vrt zaliven,

kao studenac kojem voda nikad ne presuši.” -Izaija 58,11
 

Volim vrtove. Moja obitelj se generacijama bavila vrtlarstvom: moja baka i pratetka su uzgajale predivne vrtove i osvajale nagrade za najbolje uređen vrt. Rado se sjećam vremena koje sam provela s majkom sadeći cvijeće. Naravno da sam bila uzbuđena, nakon što sam otišla od kuće, da i sama započnem svoj vlastiti vrt. Otrčala sam do lokalne trgovine i kupila raznih vrsta biljaka. Međutim, nakon par kratkih sedmica sve su uvenule pod vrelim suncem. Šta je krenulo naopako?

Prijatelj se ponudio da me pouči vrtlarstvu. Naučila sam neke značajne životne lekcije kroz to vrijeme.

 

OSNOVA: Posmatrajući moj zapušteni vrt, prijatelj mi je rekao da trebam iskopati rupu duboku oko metar i omekšati zemlju, kao i umješati prihranu. Dok smo kopali rupu, našli smo tamo svakakvih stvari – stare igračke, lopte, boce, smeće i kamenje. Nije čudo da ništa nije moglo rasti! Shvatila sam da trebam Božju pomoć da iskopam stvari iz mog života – nezdrave odnose, ovisnosti koje me kontrolišu i loše navike – i zamijenim ih sa njegovim prihranom. Ova “kamenja” su obično vezana za strah (niko me drugi neće voljeti tako da ostajem u lošem odnosu) ili laži (mene je nemoguće voljeti). Ovo je težak temeljni rad, ali se mora obaviti.

 

KOROV: Prijatelj mi je napomenuo važnost očuvanja vrta od korova. Ptice lete iznad vrta i ispuštaju sjemenja meću cvijeće i korov preuzima, uzimajući svu hranu od biljaka. Ja, kao vrtlar trebam da ga iskorijenim. Ali ne mogu samo posijeći korov. Treba se ukloniti cijeli korijen ili će novi korov uskoro izniknuti. Trebam Boga da istraži moje srce i ukloni “korov” (pogledaj Psalam 139,23-24). Ovaj korop se neprimjećeno uvuče u vrt i svake godine postaje sve jači ako ga ne iskorijenimo. Nezdravi odnosi za koje si mislio da su uklonjeni mogu se pnovo pojaviti (Ja sam sad u braku ali još uvijek vjerujem laži da me niko ne može voljeti zbog nesigurnosti u prijateljstva). Ovo me poziva da vjerujem ISTINU o Bogu i sebi i tako iskorijenim taj korov laži. Ovo nije ugodno iskustvo, često je bolno, ali je alternativa mnogo gora. Ovaj korov ima potencijal da potpuno uguši život.

 

NJEGA: Zadnji neophodan korak u vrtlarstvu je biljke stalno navodnjavati i nađubrivati. Ono ljeto kada smo zasadili vrt došlo je do velike suše. Biljke su uvenule i trava se sasušila. Ali je moj vrt još uvijek bio pun života. Svaki dan sam marljivo zalijevala, obrezivala, čistila i brinula se za svoje biljke. Rezultat je bio prekrasan vrt usred sasušene zemlje. Mene, kao vjernika u Krista, okolnosti ne određuju. Mogu napredovati u svakoj situaciji. Ali moram crpsti snagu izvan same sebe. Moram ovisiti o izvoru sveg života. Isusu.

 
Naučen sam u svakoj prigodi biti zadovoljan. Znam i oskudijevati, znam i obilovati! Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u Onome koji me jača!

Filipljanima 4,11b-13

Bog želi transformirati vaš život, dan po dan!

Svakodnevni mail ohrabrenja

Prijavite se i rado ću vam svakog jutra slati ohrabrujuće poruke pod nazivom “Jedno čudo svaki dan”! Neka vas Bog blagoslovi!

* = obavezno
/ ( dd / mm )

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.